Önismereti csoportok

A relaxációs technikák elsajátításával kézben tartjuk a mindennapi stresszt, a szorongást. Oldottabbá és felszabadultabbá válhatunk, elégedettebbek lehetünk önmagunkkal és a testünkkel, sőt egész életünkkel is. Megtanuljuk testünk jelzéseit tudatosan észlelni és áthangoljuk az eddigi automatikus reakciókat, melyek testi-lelki feszültséghez vezettek. E módszerek révén nő az önbizalom, épül az önértékelés, egészségünk és életminőségünk növekszik, kreatívabbá, boldogabbá válunk, elérhetővé válik a tartós testi-lelki egyensúly állapota. A relaxációs technikák elsajátítása általában 10-12 alkalmat vesz igénybe a pszichológusnál, az otthoni gyakorlás tovább növeli az eredményességet. Ez a típusú pszichológiai foglalkozás történhet egyénileg és csoportban is.

Javasolt: olyan testi tüneteknél, melyek hátterében lelkitényezők is feltételezhetők (fejfájás, szív– és érrendszeri tünetek, emésztőrendszeri tünetek, autoimmun betegségek stb.), “menedzser”- tünetek esetén (ingerültség, türelmetlenség, érzelmi labilitás, a koncentráció nehezítettsége); pánikos, depressziós és szorongásos jellegű tüneteknél. A kismamák relaxációja segíthet a magzattal való kapcsolat kialakításában, a harmonikus várandósság és békés szülés megteremtésében. Kisgyerekeknél és kamaszoknál is növekszik a teljesítmény, csökken a lámpaláz, tovább bontakozik a tehetség.

Az ősi gyógyító eljárások antropológusok gyűjtőmunkájának (számunkra Jonathan Horwitznak /Svédország/ és Hoppál Mihálynak /Magyarország/ köszönhetően lettek elérhetőek. Az elmúlt több, mint 20 évben az akadémikus gyógyításban, kórházban működő doboló csoportok, egyéni terápiák és önismereti csoportok során alkalmaztuk ezeket a rítusokat a jungi szemlélettel integrálva. Tapasztalataink szerint ezek az imaginatív technikák lehetővé teszik, hogy a kollektív tudattalan archetípusai és szimbólumai megelevenedjenek, az ösztönszféránk támogató impulzusai felébredjenek, a Selbst irányából érkező üzenetek valósággá váljanak. Kutatásaink alapján ezek az eljárások fejlesztik a részvevők önmegvalósítását, kompetenciáját és belső kontrollos attitűdjét. Általuk növekszik az autonómia és fokozódik az aktivitás. Erősödik a megküzdési képesség, nő a hatékonyságérzés és a felelősségérzet