Miért van ma is szüksége a nőknek a “Nővérségre”? A Női Kör ereje

Az elmúlt években megerősödött bennem, milyen fontosak a nők közötti barátságok, akár az örömöt szeretnénk megosztani, akár gyógyulni és vigasztalódni szeretnénk, amikor összetörtnek érezzük a lelkünket. Aztán szembejött egy cikk, amiből kiderült, miért különleges ez a kapcsolódás és hogyan hoz egészségesebb, kiegyensúlyozottabb és hosszabb életet. Ebből szemezgettem, érdemes végigolvasni. 
Régen a nők sokkal több dolgot megosztottak egymással, mint manapság. Közösen gondozták a kisbabákat, együtt gyűjtötték be az élelmet és együtt főztek. A bensőségesség minden nap az erő és a kényelem forrását jelentette. A hagyományok és szertartások – mint pl. a Vörös Sátor, ahol a nők összegyűltek a menstruáció alatt, és ami sokszor összehangolta a ciklusaikat –  gyönyörű közös időt teremtettek a női dolgokra, önmaguk és egymás ápolására. Mindez folyamatos boldogságot és rugalmas ellenálló képességet adott a nőknek. Ma viszont a nők egymástól sokkal elszigeteltebben élnek. A lehetőségek korlátozottabbak és az együtt töltött idő jelentősen lecsökkent. Emiatt a nőknek hiányzik az a szép, gyógyító és tápláló idő, amit az együttlét tudna adni.

A tápláló Női Kör
A nő a családi élet középpontja, oszlopa, ő gondoskodik a gyermekekről és gyakran egy tágabb közösségről is. Más nők betölthetik azokat az érzelmi hiányosságokat, melyek a párkapcsolatok intimitásából esetleg hiányoznak. Ilyenkor erősítik ezeket a párkapcsolatokat, hiszen egy személy nem adhat meg nekünk mindent. Az együttlét más nőkkel segít abban, hogy jobb anyák legyünk; erkölcsi, fizikai és érzelmi támogatást és ösztönzést ad ahhoz, hogy a gyerekek szép, harmonikus környezetben fejlődjenek.
A nők természetesen jó nevelők és együttérző módon képesek adni. Létfontosságú számukra, hogy folyamatosan adják és megkapják ezt a támogatást, különben kimerülnek és egészségi problémák merülhetnek fel. A nők ösztönösen tudják, hogyan kell táplálni egymást és egészséget helyreállító módon együtt lenni.

A nők közötti barátság ereje
Az igaz barátság ereje felmérhetetlen. A barátok jobbá teszik életünket és a kutatások kimutatták, hogy akár nagyobb befolyást gyakorolhatnak fizikai és mentális jóllétünkre, mint családi kapcsolataink.
A nőket egy különleges kötelék fűzi egymáshoz: őszintén lemeztelenítik egymás előtt lelküket, így támogatják és bátorítják egymást. “Azok a női barátságok működőképesek, ahol a nők támogatják egymást abban, hogy önmagukkal jó kapcsolatban legyenek.”


Hogyan csökkentik a barátságok a stresszt?

A női barátságok erejéről néhány titkot a tudomány is földerített. (Ez a bekezdés átugorható, ha valakit kevésbé érdekelnek a tudományos bizonyítékok).
A kutatók azt találták, hogy – különösen a nők számára –  az oxitocin hormon a barátság és a tágabb értelemben vett egészség csodaszere. Egy mérföldkőnek számító tanulmány szerint a nők másképp válaszolnak a stresszre, mint a férfiak. Ennek a ténynek jelentős egészséggel kapcsolatos következményei vannak. Amikor az emberek megtapasztalják a stresszt, a “küzdj vagy fuss” elv érvényesül a viselkedésben és olyan hormonok termelődnek, mint pl. a kortizol. Az oxitocin – melyet elsősorban a születéssel kapcsolatban vizsgáltak korábban – szintén termelődni kezd a stressz hatására, férfiakban és nőkben egyaránt. Nőkben tompítja a “küzdj vagy fuss” reakciót és arra ösztönzi őket, hogy védjék és ápolják a gyermekeket és összegyűljenek a nőtársakkal.
A kutatók úgy hivatkoznak erre, mint a “közeledj és barátkozz” mintára, és ez nemcsak az emberekre jellemző, hanem az állatvilág nőstényeinél is megfigyelhető. Amikor ténylegesen elkezdünk barátkozni egymással, még több oxitocin termelődik, hogy megküzdjünk a stresszel és megnyugodjunk. Az utóbbi időkig a stressz kutatások a férfiakra irányultak: “a nőket kizárták a stressz kutatásokból, mert azt feltételezték, hogy a ciklussal összefüggő hormon-ingadozások felelősek a stressz válaszért, s mivel ez túl széles skálán mozgott, nem tekintették statisztikailag megbízhatónak az eredményeket.”
A férfiak stressz hatására sok tesztoszteront termelnek és ez csökkenti az oxitocint. Ezért ők sokkal inkább küzdelemmel reagálnak a stresszre, kevésbé az elvonulással. Másrészt a nők ösztrogént termelnek, ami növeli az oxitocin hatását, és arra készteti őket, hogy társas támogatást keressenek. Az agresszió és az elvonulás fiziológiai előnnyel jár, a barátkozás pedig kényelmet hoz, ami csökkenti a stresszt. Stresszes időszakokban a nők és a férfiak másképp viszonyulnak a társas támasz kereséséhez, és ez önmagában is hozzájárul a nemek között élettartam – különbséghez.
Egy 2006-os emlőrák kutatás megállapította, hogy azon nők körében, akiknek nem volt közelibarátja, négyszer akkora volt a halálozási arány, mint azoknál, akiknek tíz vagy több barátnője volt. A közelség és a barátnők száma nem mutatott összefüggést a túlélés tekintetében. Egyszerűen a barátok megléte volt védő hatású.

A “Nővérség”
Jane Fonda színésznő a TED-en tartott beszédében kiemelte: “A nők és a férfiak barátsága más. Különböző dolgokról beszélgetünk. Mi mélyre ásunk, még akkor is, ha évek óta nem láttuk egymást. Olyan hormonok szabadulnak fel egymás hatására, melyek egészségessé tesznek és megszüntetik a stresszt. A barátnőim segítenek egyenesen tartani a gerincem és nélkülük nem tudom, hol tartanék. Egyszerűen együtt kell lennünk és segítenünk egymást.”
A nők közötti barátságot a megújuló energiaforrásokhoz hasonlította. “Ez azért lehetséges, mert a női barátságok csak egy lépésre vannak a “Nővérségtől”, ami egy nagyon erőteljes forrás a világ számára, s erre az emberiségnek hihetetlenül nagy szüksége van.”

Utóhang
Mindenkit arra biztatok, hogy keresse meg támogató Női Körét és élvezze az ezzel járó, fejlődést és egyensúlyt hozó élményeket. A férfiaknak szóló üzenet: legyenek türelmesek párjukkal, amikor nőtársaikat keresik és bízzanak e barátságok párkapcsolatot támogató erejében. Egyre több Férfi Kört alapítanak manapság, ahol szintén megélhetik a tagok ezek áldásos hatását.
Végezetül: köszönöm azoknak a Női Köröknek a támogatását, melynek tagja, és sokszor összehívója, kísérője lehetek.

A cikk az alábbi írás alapján készült: 
http://upliftconnect.com/why-women-need-a-tribe/

Még egy érdekes írás erről a hormoncsodáról itt olvasható.

Képek forrása: pinterest.com  


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.