“Magam adom” ajándékul

Mi a legnagyobb vagy a legmegfelelőbb ajándék szeretteink számára lélektani szempontból? A jó ajándék főként arról szól, akinek adjuk, szinte a bőrébe kell bújnunk, hogy megérezzük, mire vágyik igazán.
Legtöbbször sok fejtörés és ráhangolódás előzi meg egy ajándék választást. Jó pár csalódás is történhet, amikor láthatóan nem sikerül örömet szerezni vagy az ajándék végül máshoz kerül. Amikor adunk, úgy érezzük, magunkat is kifejezzük vele, ezért is szorongunk: elfogadnak-e. 
A tárgyak elhasználódnak, kicsorbulnak, elfogynak, de a valódi figyelemmel adott, “szeretet nyelvén” szóló ajándék a pillanatot kitágítja és a lélek örök idejében hat.
Ha igazán látjuk a másikat, észre tudjuk venni, hogyan képes befogadni a szeretetet, hogyan töltődik “szeretet-tankja”. Gary Chapman szerint legalább ötféle módon lehetséges ez: 
1. szívhez szóló ajándékokkal, 
2. szívességekkel, 
3. támogató szavakkal, 
4. figyelmes testi érintéssel,
5. minőségi együtt töltött idővel. 
Mindenkinek van egy fő szeretetnyelve, de ahhoz, hogy gyerekkorunkban érezzük, hogy törődnek velünk és szeretetreméltóak vagyunk, ideális esetben mindegyiket meg kellene tapasztalnunk. Ha felnőttként a családban vagy a párkapcsolatban szeretnénk fenntartani a harmóniát, lehet, hogy át kell hangolni magunkat egy számunkra kevésbé ismert szeretetnyelvre. Pl. megtanulhatunk becéző, elismerő szavakat mondani, párunk pedig pedig esténként masszázst adhat. Megéri a fáradozásunk, mert a lelki egyensúly tartósan fennmarad a kapcsolatban és kölcsönösen átérezzük, hogy ajándékok vagyunk egymásnak.

Ajánlott olvasmány: Gary Chapman Harmat kiadónál megjelent művei 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.