A szerelem évszakai

Minden párkapcsolat egyedi, mégis, vannak olyan minták és szakaszok, melyek a legtöbbre jellemzőek. Ha megismerjük ezeket, észrevehetjük és tudatosíthatjuk a jeleket, melyek azt mutatják, ideje változtatni, továbblépni vagy éppen türelemmel lenni.
Kezdetben a másik személy minden gondolatunkat kitölti, úgy érezzük, megtaláltuk az Igazit. Szinte a föld felett repkedünk, optimisták vagyunk, energikusnak érezzük magunkat és csodás terveket szövünk a jövőre. A szerelem mindent elsöprő ereje abból a tudattalan vágyunkból fakad, hogy lelkünk ellenkező nemű részét – anima vagy animus– minél teljesebben megéljük, vele egyesüljünk. Ez a bennünk élő női vagy férfi kép kivetül a másikra, akiből ebben az időben csak nagyon csekély részt érzékelünk valójában.
Míg az első időben a kivetülésnek csak a pozitív részét érzékeljük, később szembesülünk a negatív résszel is. Éppúgy, ahogy a szerelem fellángolásakor, most sem vagyunk tudatában, hogy ez a tulajdonság nem feltétlenül a párunké, hanem belőlünk, el nem fogadott vagy elfojtott árnyékos részünkből származik. Ha ezt sikerül felismernünk, máris tudjuk a kapcsolatot tehermentesíteni. Nehéz ilyenkor a befelé fordulás, önmagunk és a társunk elfogadása. Segít, ha tudjuk: a  válság azt mutatja: a kapcsolat él és lehetőség van a továbbfejlődésre.

 

 

Ha a krízisek ellenére kitartunk és tudatosak maradunk, egy új lépcsőfokra érkezhet a kapcsolat, a társ-szeretet majd a teljes, “isteni” szeretet megélésébe. Úgy fogadom el a másikat, amilyen, hibáival és csodás részével együtt. Nem akarom megváltoztatni, hanem élvezem másságát. Mindketten megértjük és tiszteljük egymást, felelősséget vállalunk saját és közös utunkért. Még e szakasz után is tovább is léphetünk, spirálszerűen újra és újra végighaladva a különböző fázisokon, egyre tapasztaltabban és a korábbi hibáinkból tanulva, bölcsebben.

Kapcsolódó írás: ITT és ITT

Kép forrása: ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.