Miről szól a párkapcsolati harmónia?

A lelki egyensúlyunkat sokszor attól tesszük függővé, van-e és ha igen, milyen a szerelmi életünk. Vágyunk a teljességre, az egység élményére, de nincs a megvalósításhoz receptünk. Pedig a jó választáshoz és a tartós harmonikus kapcsolat fenntartásához fontos tudni, hogyan lehetünk összeillők, hogyan tudunk jól kapcsolódni és hogyan élhetünk jól működő rendben egymással.

Talán nincs olyan, aki ne vágyna a párkapcsolatában testi – lelki – szellemi harmóniára, de kevesen tudják megteremteni és hosszú ideig fenntartani. Szerencsések vagyunk, ha a szüleink, rokonaink vagy barátaink közül van olyan, aki személyes példáján keresztül beavatott, de ha nem volt ilyen, valószínűleg már elkövettünk pár hibát és túl vagyunk néhány kudarcként megélt kapcsolaton. 

A titok sokszor a szemünk előtt van, csak tudatosan észre kell vennünk. A szavakban olvasva, mélyebb értelmüket kutatva erre juthatunk a párkapcsolati harmónia lényegéről:
PÁR: A pár alkotói lényegi dolgokban hasonlók, összeillők. Ennek az összeillésnek kezdettől fogva jelen kell lenni, illúzió abban reménykedni, hogy majd megteremtődik egyszer, ha dolgozunk rajta. Ismerjük meg, fogadjuk el a másik másságát és figyeljük meg, hogy ez számunkra mennyire lényeges területen jelenik meg. Az ellentétek csak kezdetben vonzzák egymást (fontos kivételt képez, hogy a férfi és a nő alapvetően két ellentétes pólus, ami a vonzalmat segít fenntartani). Ha fontosnak ítéljük meg életünkben a vegetáriánus étkezést, de párunk odavan a húsokért, felesleges abban reménykednünk, hogy majd a kedvünkért megváltozik. Sok feszültségtől és kapcsolatot terhelő csalódottságtól kíméljük meg magunkat, ha elengedjük ezeket az elvárásokat vagy a kapcsolat kezdeti szakaszában azt, akit a párunknak kívántunk. Van néhány terület, ahol különösen fontos az összeillés: temperamentum, intelligencia (főleg érzelmi tekintetben), értékrend és érdeklődési kör, konfliktuskezelési stratégiák és készségek, férfi-női szerepkör, gyermeknevelési elvek  és gyakorlat (ha születik utód), életkor.
KAPOCS: Összeköt minket, ehhez elköteleződés, felelősségvállalás, kitartás és rugalmasság is szükséges. A jó kapocs nem törik el a terhelésnél és megfelelően segít szabályozni a közelséget-távolságot. Az egyik legnagyobb  nehézség ennek a szabályozásnak a megtanulása. Több hozzám fordulónál tapasztalom, hogy nehéz tiszteletben tartani az egyedüllét igényét. Sokszor a veszekedés kénytelen megteremteni a távolságot, ahonnan ismét vonzóvá válik a másik és újra jó a közelség. Pedig tudatosan megteremtve a közelség-távolság optimális ritmusát, kevesebbet sérülnénk és örömtelibb volna az újbóli egymásra találás. 
Az elköteleződéshez és felelősségvállaláshoz érzelmi felnőttségre van szükség. Aki a saját kisebb-értékűségi érzését szeretné ellensúlyozni a kapcsolatteremtésekben, az nem fog tudni elköteleződni és kitartani: az első és bejósolható krízisnél újabb ölben keres megerősítést. 
HARMÓNIA: Ahol rend, összhang van, a részek arányosan illeszkednek, a feszülés és ellazulás egységes egészet alkot. Összhangzattanban a harmónia a zene egy szakasza. Mindegyik szakaszt egy harmónia határoz meg – vagyis folyamatos fejlődésben, változásban együtt rezdülünk, összhangban vagyunk! A külső és belső béke is jelen van áll, tehát összhangban vagyunk magunkkal, a másikkal és a világgal. Ehhez önismeret és folyamatos tudatosságra törekvés szükséges. Kihívás és munka a személyiségünk kivirágoztatása olyan módon, hogy egymás változásai is harmóniában legyenek egymással. Ébernek kell lennünk, ha a másik lemarad, vagy előreszalad a saját fejlődésében vagy ha teljesen más irányt vesz. 
Ami leginkább összeköt minket a harmonikus  kapcsolatban, az a szeretet. Fontos emlékezni arra, hogy a szeretet nem azonos a vonzalommal és a birtoklási vággyal. A szeretet szolgálat.
 
Ajánlott olvasmány: Paeli Suutari: Suutari-levelek
Kép forrása: pinterest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.