A belső gyermek felfedezése

Bármilyen idősek vagyunk, a lelkünk mélyén ott él egy kisfiú vagy kislány, aki figyelemre és gondoskodásra vágyik. Arra, hogy a saját legjobb szülője legyünk. Ha elkezdünk foglalkozni vele, ez hihetetlen erőt ad és felszabadító hatású.
Komoly helyzetekben helytálló, felelősségteljes  felnőttként furcsa elhinni, hogy  van gyermekként érző lelki részünk is. Mégis néha váratlanul és intenzíven előjöhetnek olyan érzések, melyek régesrég voltak ránk jellemzőek. Ilyenkor biztosak lehetünk abban, hogy a belső gyermek kér  figyelmet.

Szüleink és a minket gyerekként körülvevő felnőttek a legtöbb esetben a legjobbat adták, ami tőlük telt. Mégis előfordulhattak tévedések, hiányosságok, amiket átéltünk, megszenvedtünk. Talán úgy éreztük, nem figyelnek ránk, nem fogadnak el minket, szerettünk volna több megértést és szeretet. Nem tehetjük meg-nem-történtté, amit akkor átéltünk, de átalakíthatjuk és gyógyíthatjuk a saját történetünket. 
Sokszor ez magától megtörténik, pl. kamaszként találunk egy gondoskodó, támogató tanárt, vagy egy szerelemben teljes elfogadást kapunk. Ha mégis sok minden felmerül fájó emlékként vagy álmainkban, érdemes elképzelni gyermekkori önmagunkat és megéreznünk, mire lenne szüksége.  

Hogyan tehetjük ezt? Pl. lehunyt szemmel ellazulunk és felidézünk egy gyerekkori helyzetet. Látjuk magunkat kisgyerekként, mostani önmagunkként kapcsolatba kerülünk vele, megérintjük vagy beszélünk hozzá – valószínűleg el fogja árulni, hogyan lenne boldogabb. Néha csak egy ölelésre vágyik. Adjuk meg neki képzeletünkben és fogadjuk el őt az életünk részeként. Éreztessük vele, hogy biztonságban van, értékes és szeretetreméltó. Meglepődhetünk, milyen szeretet és együttérzés áraszthat el minket az akkori önmagunk felé.
Egy másik lehetőség: amikor gyerekekkel játszunk és figyelmesen beszélgetünk, a belső gyermeket is szeretgetjük, gondozzuk. 
Vagy emlékezzünk arra, mi okozott nekünk felhőtlen örömet gyerekkorunkban: belegázolni a pocsolyákba, hintázni, teli torokból énekelni, fára mászni, ölelést kapni? Keressük azokat a helyzeteket, amikor ezeket újra kipróbálhatjuk és figyeljük meg, mit érzünk. Érdemes a felnőtt életünkben örömet adó régi szokásokat feleleveníteni és most  megtapasztalni, mindez hogyan hoz nagyobb békét önmagunkkal és élettörténetünkkel  
A belső gyermekkel való törődés és a felnövesztése végső soron érettebb felnőttséghez vezet. Óriási erőt ad, gátakat szabadít fel és lendületet ad egy szabadabb, elégedettebb élethez.

Fotó: wildflowersphotos.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.