LÉLEK-Lexikon: Ego

A pszichológiából az ezotérián keresztül a mindennapi beszédbe is átszivárgott a kifejezés: “egós” viselkedés, az “egóból jön” stb. Úgy tűnik, mintha az ego valami rossz, eldobandó dolog lenne. 

Jung világított rá, hogy az ego (én) nélkülözhetetlen számunkra, hiszen olyan szervező és irányító központ a személyiségünkben, ami a külvilág és a belső világ között közvetít, fenntartja az egyensúlyt és szűrőként megvéd ezek elárasztó hatásától. 

 

Az ego teszi lehetővé, hogy lelkünk mélyének üzeneteit tudatossá téve megértsük. Általa szerzünk benyomásokat a külvilágról és ő tart kapcsolatot a tudattalannal is az emlékek és érzelmek révén. 

 

A személyiségünk kibontakozása során a tudatos, felnőtt énünkbe egyre több, korábban tudattalan részünket építjük be. Erős és stabil ego nélkül azonban nem tudjuk megérteni és megvalósítani a tudattalan üzeneteit, szétzilálódunk.
A személyiségfejlődés során az igazán érett személyiség egy idő után érzi, tudja, hogy már nem az erős ego a középpont, hanem a lélek mélyén lévő Mélymag, az Ősforrás, az “Istenérzékelés szerve” az igazi vezető. Az “Ő” irányításának kell alárendelődünk. Ekkor már nem az egyéni érdekek mentén létezünk, hanem az önmagunkon túlmutató egyetemes értékek, az adni tudás és az egészséges önfeladás hatja át életünket.


További izgalmas cikkek hasonló témában:

Lélek-lexikon: Anima

Kép forrása: pinterest.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.