LÉLEKzet: Így engedjük le a gőzt!

Stresszhelyzetben, ha feszültséget, szorongást érzünk, vagy túlságosan izgatottak vagyunk, azonnali oldódásra vágyunk. A megfelelő légzés az a segítség, ami mindig velünk lehet. Tudatosan használva őket, a különböző légzőgyakorlatok a testi-lelki egészségünk alapkövei lesznek.
A légzésünk születésünk pillanatától elkísér minket. Ritmust ad az életünknek, s általa kapcsolatban vagyunk a világgal. Ha izgatottak vagyunk, légzésünk felszínessé, kapkodóvá válhat, ami befolyásolhatja a szerveink működését a vegetatív idegrendszer által. Ha elkezdünk figyelni a nyugodt, természetes, egyenletes légzésre, ezzel már önmagában sokat tehetünk egészségünkért és problémáink megoldásáért is. Ilyenkor a légzés, mint figyelemelterelés megnyitja az utat afelé, hogy a jelenre fókuszáljunk, átmenetileg megkönnyebbüljünk. Közben a tudattalan szinten új, kreatív megoldások felszabadulása történhet meg, más perspektívából közelíthetünk a minket foglalkoztató kérdéshez. A jóga több évezredes hagyománya kiváló légzéstechnikákat őrzött meg, és a pszichológia tudománya is sok különböző relaxációs módszerben alkalmazza a légzést.
Néhány egyszerű légzőgyakorlat, ami pár perc alatt megvalósítható:
 
– Kényelmesen elhelyezkedünk, szemünket lehunyjuk. A légzés ritmusára figyelve mondjuk magunknak: ” tudom, hogy belélegzem, tudom, hogy kilélegzem”. Belülről figyeljük a levegő áramlását és követjük a levegő útját az orrcimpáktól a tüdő legmélyebb pontjáig, majd vissza. Segítő, ha arra gondolunk, hogy minden egyes belégzéssel tisztító, nyugtató levegőt szívunk be és minden egyes kilégzéssel megszabadulunk mindattól, amire nincs szükségünk.
– Légzőgyakorlat járás közben: sétálunk – legjobb, ha a természetben -, s közben lépéseinket számlálva be-, majd kilélegzünk. Pl. négy lépés alatt belégzés, nyolc lépés alatt kilégzés. Közben ne tartsunk légzésszünetet.
Gondfelhő elengedése: terpeszállásban hajoljunk le, majd lassan felemelkedve  kezeinket és tekintetünket emeljük az ég felé, mintha egy problémáinkat magában foglaló felhőt tartanánk. Tekintsünk rá, majd az “elengedem” gondolatával hirtelen fújjuk ki a a levegőt és kerüljünk vissza a kiinduló testhelyzetbe. Kicsit “lógjunk” saját súlyunknál fogva és ellazítva karjainkat, majd újra szívjuk be a levegőt, felemelkedés közben. Legalább hétszer ismételjük egymás után.
Hasi légzés: rendkívüli módon ellazító hatású. A hasba szívjuk a levegőt, figyeljük, ahogyan kidomborodik belégzésnél, majd besüpped kilégzésnél. Ne lélegezzük túl magunkat, mert könnyen elszédülhetünk, csak annyi levegőt szívjunk be, ami természetes számunkra.
“Szivacs” gyakorlat: a szokásos módon beszívjuk a levegőt, kilégzésnél elképzeljük, hogy tenyerünk és két talpunk szivacs- vagy sajtszerűen lukacsos, a levegőt a lukakon keresztül fújjuk ki képzeletben, így szabadulunk meg a felgyülemlett stressztől, felesleges izgalomtól, lámpaláztól. Ezt a gyakorlatot a gyerekek is nagyon élvezik!
A zavartalan, nyugodt légzésre figyelés régóta elzárt érzéseket szabadít fel, megnyitva ezzel szívünket önmagunk és kapcsolataink felé. Ha naponta legalább öt percet tudatosan a légzőgyakorlatokra szánunk, felfrissülünk, erőt merítünk a hétköznapokra és hatékonyabban küzdünk meg a leterhelő helyzetekkel, stresszel. 


Fotó: flickr.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.